Η Τύμφη (2.497 μ.) είναι βουνό της Ηπείρου στην επαρχία του Ζαγορίου, λεγόμενο κοινώς «Γκαμήλα» ή και «Βουνά του Παπίγκου»

Ο ορεινός όγκος της Τύμφης είναι σχεδόν άδενδρος και ως επί το πλείστον απόκρημνος ιδίως στις βόρειες και νοτιοδυτικές προσβάσεις του. Υψώνεται μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραποτάμου του Βοιδομάτη. Αποτελούσε και αποτελεί το καλύτερο θέρετρο των νομάδων κτηνοτρόφων της περιοχής.

Οι υψηλότερες κορυφές της Τύμφης είναι η Γκαμήλα 2.497 μ., η Γκούρα 2.467 μ., η Αστράκα 2.432 μ., και ακολουθούν ο Άβαλος, η Ραδόβολη, ο Πλόσκος, ο Λαγαρής, ο Αϊλιάς κ.ά. Στα οροπέδια της Τύμφης υπάρχουν πολλές γραφικές αλπικές λίμνες με πλούσιους θρύλους και παραδόσεις, με γνωστότερη τη Δρακόλιμνη


Sold Out

Mountain guide

Γιάννης Αλεξόπουλος

Συνοδός βουνού, αθλητής ορεινού τρεξίματος, ιδιωτικός φρούρος ασφαλείας, μέλος της Ε.ΠΟ.ΜΕ.Α (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αλεποχωρίου).

Mountain guide

Έλενα Γάντζου

Απόφοιτη ΕΚΠΑ Τμήμα Νοσηλευτικής, τριαθλήτρια, Indoor Cycling Instructor και λάτρης της φύσης και περιπέτειας.

Πρόγραμμα

Ξεκινάμε από Αθήνα Σάββατο πρωί στις 7:00 και σε 5 ώρες και μετά από 470 χιλ φτάνουμε στο χωριό Πάπιγκο. Από εκεί ξεκινάει η πεζοπορία μας και εκεί τερματίζει.

1η μέρα

Ξεκιναμε απο το Μικρό Πάπιγκο χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων, ακριβώς κάτω από τη σκιά της επιβλητικής Γκαμήλας!

Φοραμε τα ορειβατικά σακίδιά μας και ξεκινάμε από εκεί την πεζοπορία μας προς το ορειβατικό καταφύγιο της Αστράκας, που στέκεται σε υψομετρο 1950 μέτρα

Θα ακολουθήσουμε ορειβατικό μονοπάτι μέσα σε καταπράσινο δάσος αρχικά, και αλπικο κομμάτι αργότερα

Μετά από συνολική πορεία περίπου 4 ωρών θα φτάσουμε στο καταφύγιο της Αστράκας, όπου θα γευματίσουμε και θα διανυκτερεύσουμε!

Πεζοπορικά Χιλιόμετρα: 5.5

Υψομετρική διαφορά +900

Ώρες πεζοπορίας 3:30 με 4:00

 

2η μέρα

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα ακολουθήσουμε διαδρομή προς την υψηλότερη κορυφή της Τύμφης, τη Γκαμήλα στα 2497 μέτρα!

Κινούμενοι αρχικά στο μονοπάτι Ο3, θα στρίψουμε στη διασταύρωση προς τη Γκαμήλα ακολουθώντας μια ανηφορική πορεία! Η διαδρομή προς την κορυφή εναλλάσσεται από βράχους σε λιβαδια. Μετά την πεζοπορία μας θα επιστρέψουμε στο καταφύγιο για διανυκτέρευση.

Πεζοπορικά Χιλιόμετρα: 11

Υψομετρική διαφορά +500

Ώρες πεζοπορίας 4 με 5

 

3η ημέρα

Θα σηκωθούμε άνετα απολαμβάνοντας το πρωινό μας στο καταφύγιο! Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε διαδρομή προς τη φημισμένη Δρακόλιμνη της Τύμφης σε υψόμετρο 2050 μέτρων!

Αρχικά το μονοπάτι μας χάνει υψόμετρο μέχρι να συναντήσει την εποχική λίμνη με το όνομα «λάκκα Τσουμάνη», από όπου και συνεχίζει ανηφορικά μέχρι τη Δρακόλιμνη!

Ξεκούραση στο καταφύγιο και επιστροφή στον Μικρό Πάπιγκο και επιστροφή στην Αθήνα.

Η θεα τις λιμνης είναι μοναδικη.

Πεζοπορικά Χιλιόμετρα: 6 χιλ. (μπρος / πίσω)

Ώρες πεζοπορίας 3

 


Διαδρομή

Μετρητική ανάλυση Πεζοπορικά Χιλιόμετρα: 28 Υψομετρική διαφορά +2300


Πληροφορίες

  • Πούλμαν δεν θα υπάρχει και θα κινηθούμε με τα δικά μας οχήματα
  • Κόστος συμμετοχής στην εκδρομή 100 ευρώ και περιλαμβάνει 2 έμπειρους οδηγούς , 3 πεζοπορίες, διαμονή 2 βράδια στο καταφύγιο Αστράκας ή 70 ευρώ με δική του σκηνή εκτος καταφυγίου
  • Διαθέσιμες θέσεις στο καταφύγιο για την δραστηριότητα 15

Πότε

19/06

Απόσταση

28χιλ

Θετ. Υψομετρική

2.300

Ημέρες

3

Κατηγορία Β

Πεζοπορικές αναβάσεις από 6 έως 8 ωρών σε χαμηλά βουνά, με ή χωρίς χιόνι. Μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι με καλή όμως φυσική κατάσταση και ανάλογο εξοπλισμό.


Sold Out
ΆτομαΗμερομηνίαΔιάρκεια
1519,20,21/06/20213ημέρες