🔸ΟΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

Το όρος Πατέρας μπορεί να βρίσκεται στη σκιά των διάσημων και μεγαλύτερων ορεινών όγκων της Αττικής, εντούτοις όμως αποτελεί ένα όμορφο, σχεδόν ανεξερεύνητο βουνό που εντυπωσιάζει με την άγρια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί.

Το βουνό κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν ΑΓΧΑΙΟΝ από το άγχος της θεάς Δήμητρας όταν έψαχνε την Περσεφόνη . Κατά τον Μεσαίωνα οι Μεγαρίτες έκοβαν δέντρα από το βουνό και τα έκαναν πατερά για τις στέγες των σπιτιών τους , έτσι το βουνό πήρε την ονομασία Πατεράς που αργότερα έγινε Πατέρας.

Το Όρος Πατέρας είναι ένα  βουνό του νομού Αττικής που χωρίζει το Θριάσιο Πεδίο με τη Μεγαρική πεδιάδα .

Στο βουνό υπάρχουν και οι Κρύπτες που είναι δύο μικρά λεκανοπέδια τα οποία δεν μπορεί να τα δει το ανθρώπινο μάτι από τη θάλασσα και το κάμπο των Μεγάρων . Οι Μεγαρείς κατά την ιστορία τους έβρισκαν καταφύγιο σε αυτά τα λεκανοπέδια και γι' αυτό ονομάστηκαν Κρύπτες . Κοντά στην περιοχή που είναι οι Κρύπτες βρίσκουμε τα Βαθυχώρια .

 

🔸ΒΑΘΥΧΩΡΙΑ

Τα Βαθυχώρια είναι και αυτά κρυμμένα στις πλαγιές του βουνού με χωράφια που καλλιεργούνται και ίχνη αρχαίων εγκαταστάσεων . Στα βόρεια του μεγάλου Βαθυχωρίου υπάρχει κυκλικός πύργος που αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της αρχαιότητας. Το ύψος του είναι 12,5 μ. με διάμετρο 6,2 μ. Σε 500 μ. απόσταση στα Ν.Δ. ο χωματόδρομος  οδηγεί στο μικρό Βαθυχώρι εκεί υπάρχει τετράγωνος πύργος με ύψος 10 μ. και διάμετρο 5,5 μ.
Το βουνό  είναι η φυσική προέκταση του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και έχει υψόμετρο τα  1132 μέτρα.

Η ψηλότερη κορυφή του (βόρεια των Μεγάρων) λέγεται Λεοντάρι ή Έλατος.

 

🔸ΠΥΡΓΟΙ ΒΑΘΥΧΩΡΙΟΝ

Υπάρχει κάποια σύγχυση για την ιστορική προέλευση των πύργων στα Βαθυχώρια και για το σκοπό της ύπαρξής τους. Ο κυκλικός πύργος είχε χαρακτηριστεί παλαιότερα μεσαιωνικός αλλά σήμερα είναι βέβαιο ότι είναι κατασκευή του τρίτου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα.

Ο πύργος ανήκει σε μια σειρά τουλάχιστον έξι πύργων, οι οποίοι σηματοδοτούν την αρχαία οδό που κατέληγε στη Βοιωτία. Οι πύργοι των Βαθυχωρίων κατασκευάστηκαν στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. και εντάσσονται στο αμυντικό σύστημα της Μεγαρίδος. Φύλασσαν τον ορεινό αυτό δρόμο για την ασφαλή διέλευση στρατευμάτων από Πελοπόννησο προς Βοιωτία. Αυτή την οδό ακολουθούσαν οι στρατοί, όποτε ήθελαν να αποφύγουν τους Αθηναίους, οι οποίοι ήλεγχαν τον ομαλότερο προς ανατολικά και πέρα από τα βουνά δρόμο.

Πάντως υπάρχει και η άποψη ότι οι πύργοι στα Βαθυχώρια υπήρχαν απλά για την προστασία των κτημάτων της περιοχής. Αυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι οι πύργοι δεν ήταν σε στρατηγικό σημείο, δεν είχαν καλή ορατότητα και η κατασκευή τους δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.


Φόρμα συμμετοχής

🧢 Outdoor Animator

Γιάννης Αλεξόπουλος

🔸Πιστοποιημένος Συνοδός-Εμψυχωτής Τ.Υ.Δ.Α. 🔸Μέλος του Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Σ.Ε.Τ.Ε και στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργοδοτών Τ.Υ.Δ.Α., EC-OE. 🔸Πιστοποιημένες Γνώσεις ΚΑΡ.ΠΑ-BLS-AED 🔸Μέλος της Ε.ΠΟ.ΜΕ.Α (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αλεποχωρίου). 🔸Πιστοποιημένος Ειδικός Φρουρός 🔸Αθλητής Ultra Ορεινού Τρεξίματος

✅ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

🔸Το σημείο συνάντησης είναι το Αλεποχώρι Αττικής (60 χιλ από Αθήνα).

(Θα πρεπει να έρθετε με δικάς σας Ι.Χ).

https://goo.gl/maps/nGEALYWKyqQPcaE36

🔸Εκεί αναλαμβάνει η ομάδα  να σας παραλάβει με ιδιωτικά οχήματα 4χ4 και φύγαμε για εξερεύνηση και πεζοπορία.

🔸Άμεσα ανηφορίζουμε σε χωμάτινο ορεινό δρόμο του Όρος Πατέρας και περνώντας το Μεγάλο Βαθυχώρι (που φιλοξενεί και πίστα για endurο), έχουμε κατεύθυνση τον Στρογγυλό πύργο Βαθυχωρίου και κατόπιν τον τετράγωνο πύργο για φωτογραφίες.

🔸Συνεχίζουμε τον δρόμο μας με τα οχήματα 4χ4 και μέσα από την ορεινή διαδρομή που ακολουθούμε ανακαλύπτουμε την ομορφιά του βουνού. Κατηφορίζουμε προς το Μικρό Βαθυχώρι και την καλά κρυμμένη κοιλάδα της. Φωτογραφίες και snak γιατί έρχεται η ψηλότερη κορυφή του Πατέρα το Λεοντάρι.

🔸Οδηγούμε και αφού συναντήσουμε μια ακόμη καλά κρυμμένη κοιλάδα, τον Μεγάλο Κρύφτη, χωνόμαστε βαθύτερα προς το βουνό για να βρούμε το μονοπάτι το οποίο θα πεζοπορήσουμε.

🔸Μετά την πεζοπορία μας επιβιβαζόμαστε στα οχήματα και με προορισμό το χωριό Βίλια θα κάνουμε μία βόλτα για φαγητό και γλυκό.

🔸Γυρισμός απόγευμα στο Αλεποχώρι και στο σημείο εκκίνησης.


✅ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πεζοπορικά Χιλιόμετρα: 7

Υψομετρική διαφορά +470

Ώρες πεζοπορίας 3:00

 

Το μονοπάτι κινείτε σε πετρώδες έδαφος.


✅ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μια ορεινή χειμερινή πεζοπορία εκτός από καλή διάθεση προϋποθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό:

 • Νερό
 • Ορειβατική τσάντα πλάτης που να ταιριάζει στο σωματότυπό σας και να έχει τον σωστό όγκο
 • Κατάλληλα αδιάβροχα ορειβατικά παπούτσια για τη διαδρομή, το υψόμετρο και τον καιρό
 • Γκέτες
 • Χοντρές κάλτσες
 • Αντιανεμικό, αδιάβροχο
 • Καπέλο ή σκούφο
 • Παντελόνι ή σορτς ορειβασίας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες
 • Μπλουζάκι το οποίο θα αποβάλει τον ιδρώτα είτε κοντομάνικο, είτε μακρυμάνικο
 • Έξτρα μπλούζα και παντελόνι σε περίπτωση βροχής και εφίδρωση
 • Γάντια
 • Ατομικό φαρμακείο

 

✅ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑΣ:

 • Φαρμακείo
 • Πιστοποιημένες Γνώσεις ΚΑΡ.ΠΑ-BLS-AED
 • Τελευταίας τεχνολογίας Gps + Glonas
 • Σωστούς ηλεκτρονικούς χάρτες
 • Ενδοεπικοινωνία

 

Το κόστος συμμετοχής στην εκδρομή είναι 55 ευρώ άνα άτομο και περιλαμβάνει:

✅ Αναγνώριση,σχεδιασμός και υλοποίηση της δράσης

✅Οχημα 4x4

✅1 πεζοπορία

✅1 έμπειρο συνοδό/εμψυχωτή

✅Ξύλινα αναμνηστικά

 

 • Η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής είναι δεσμευτική ως πρός την συμμετοχή σας.
 • Διαθέσιμες θέσεις για την δραστηριότητα 3 ή 4 άτομα σε κάθε οχημα.

Πότε

17-18/02

Απόσταση

7 χλμ.

Θετ. Υψομετρική

+470

Ημέρες

1

Κατηγορία Β

Πεζοπορικές αναβάσεις από 6 έως 8 ωρών σε χαμηλά βουνά, με ή χωρίς χιόνι. Μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι με καλή όμως φυσική κατάσταση και ανάλογο εξοπλισμό.


Φόρμα Συμμετοχής
ΆτομαΗμερομηνίαΔιάρκεια
417-18/02/20231 ημέρες