✅Άγραφα

🔸Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτά τα βουνά! Ένας τόπος αυθεντικός, ακατέργαστος και επιβλητικός, άγνωστος στο ευρύ κοινό. Ατελείωτες κορυφογραμμές, αλπικά λιβάδια, βαθιές χαράδρες, εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, καταπράσινα δάση, φαράγγια και ποτάμια με κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα οικολογικό παράδεισο στην καρδιά της πατρίδας μας.

🔸Πρόσφατη έρευνα της UNESCO κατέταξε τα Άγραφα μέσα στις πέντε πιο καθαρές περιοχές του πλανήτη σε καθαρότητα φυσικού περιβάλλοντος. Μια περιοχή που διαθέτει τα καθαρότερα νερά σε όλη την Ευρώπη και τον δεύτερο πιο καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα!

✅Φαράγγι Ασπρορέματος

🔸Το καλύτερο και πιο ενδιαφέρον μονοπάτι στην περιοχή των Αγράφων Ευρυτανίας. Η σήμανσή του αρχίζει λίγο πριν το χωριό Επινιανά των Αγράφων, από τα δεξιά του δρόμου με βόρεια κατεύθυνση στην αρχή και βορειοδυτική στη συνέχεια. Το μονοπάτι έδινε πρόσβαση στους κατοίκους του συνοικισμού Ασπρορέματος, προς το χωριό Επινιανά όπου και υπαγόταν διοικητικά.

✅Ποταμός Αγραφιώτης

🔸Ο Αγραφιώτης είναι ποταμός που ρέει στον Νομό Ευρυτανίας. Ο ποταμός πήρε το όνομά του από τα βουνά Άγραφα και τον ομώνυμο οικισμό. Έχει μήκος 50 περίπου χιλιόμετρα και πηγάζει από τα Άγραφα, στα βόρεια του νομού (Βραγγιανά, και Τροβάτο), διασχίζει μία κοιλάδα με λιγοστές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πευκοδάση και δάση Ελάτης και μερικά πέτρινα γεφύρια, περνάει δυτικά από τα Άγραφα και στη συνέχεια από το Τριπόταμο, όπου και ενώνεται με τη λίμνη Κρεμαστών.

🔸Μέχρι το 1967, πριν τη δημιουργία της λίμνης των Κρεμαστών, ο Αγραφιώτης ήταν κατά δύο χιλιόμετρα μεγαλύτερος και ενωνόταν με τους ποταμούς Αχελώο και Μέγδοβα.

🔸Με την ένωση και του ρέματος των Βραγγιανών που πηγάζει από τη λεκάνη που σχηματίζουν οι κορυφές Καταρραχιά, Μπαλτενήσι, Πλάκα και Απέλινα έχουμε τη γέννηση του Αγραφιώτη. Στη συνέχεια θα δεχτεί τα νερά αρκετών φαραγγιών και μικρότερων ποταμών. Χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα όμορφο σημείο είναι η 'Τρύπα', το στενότερο σημείο του ποταμού. Εκεί πέφτουνε πηγές από τα γεμάτα βλάστηση τοιχώματα σχηματίζοντας νεροκουρτίνες και καταρράκτες

🔸Το Φαράγγι της Τρύπας Όσκλιανης του Αγραφιώτη ποταμού έχει συνολικό μήκος 600 μέτρα, ενώ στο 'επίμαχο σημείο' (για περίπου 40 μέτρα) στενεύει στα 4-5 μέτρα σχηματίζοντας την χαρακτηριστική 'τρύπα' που δέχεται και τον συντριπτικά μεγαλύτερο όγκο του νερού!


Φόρμα συμμετοχής

🧢 Outdoor Animator - Adventures Guide

Γιάννης Αλεξόπουλος

🔸Πιστοποιημένος Συνοδός-Εμψυχωτής Τ.Υ.Δ.Α. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ 🔸Πιστοποιημένος Διασώστης Γ.Γ.Π.Π. (Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας). 🔸Πιστοποιημένες Γνώσεις ΚΑΡ.ΠΑ-BLS-AED 🔸Πιστοποιημένος Ειδικός Φρουρός 🔸Μέλος της Ε.ΠΟ.ΜΕ.Α (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών κοινότητας Βιλίων).

✅ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή: 

🔸Το ραντεβού μας είναι στο χωριό Επινιανά στα Άγραφα.
Τακτοποίηση στα δωμάτιά μας και διανυκτέρευση.

H διαμονή μας θα γίνει σε ένα πανέμορφο συγκρότημα δυο αυτόνομων πέτρινων σπιτιών με κουζίνα, συνολικής χωρητικότητας 15 ατόμων, αποκλειστικά σε διπλά κρεβάτια. Σκεφτείτε σαν ένα πολύ αναβαθμισμένο καταφύγιο! Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα διπλό κρεβάτι για μονόκλινη χρήση, τότε προσθέτετε επιπλέον στο κόστος της εκδρομής. Σε περίπτωση ανάγκης, υπάρχει και η δυνατότητα δέσμευσης επιπλέον δωματίων σε άλλο κατάλυμα στα Επινιανά, με επιπλέον χρέωση στη συνολική τιμή της εκδρομής για δίκλινο δωμάτιο.

Σάββατο: Φαράγγι Ασπρορέματος (πεζοπορία)

🔸Μπαίνουμε στο μονοπάτι και σε 20 λεπτά συναντάμε ρέμα που σχηματίζει όμορφο καταρράκτη ύψους τριών περίπου μέτρων. Μετά από ανηφορική πορεία το φαράγγι στενεύει και βαθαίνει εντυπωσιακά.  Ένα θέαμα απαράμιλλης ομορφιάς που συμπληρώνει το πέτρινο μονοπάτι, έργο του ανθρώπου που ολοκληρώνει αυτό της φύσης.  Οι άνθρωποι αυτοί, κρεμασμένοι με σκοινιά μέτρα πολλά πάνω από την κοίτη του ρέματος έκτισαν πέτρα την πέτρα τα τοιχώματα που πάνω τους πάτησε το μονοπάτι. Κατεβαίνουμε στο Σκυλόρεμα, τον κυριότερο τροφοδότη του Ασπρορέματος.

Στο Σκυλόρεμα θα έχουμε διανύσει την μισή διαδρομή (5.5 χιλ.) και θα κάνουμε την στάση μας δίπλα στο ποτάμι. Η Επιστροφή μας θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι.

🔸Το απόγευμα, αφού φάμε και ξεκουραστούμε θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Στάνας.

Η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με πολλές παραδόσεις και θρύλους: Λέγεται ότι περί τα μέσα του 12ου αιώνα βρέθηκε από βοσκούς στο βάθος της σπηλιάς, η εικόνα της Γέννησης της Θεοτόκου, έτσι έγινε η ανέγερση του μικρού Ναού.

Μια άλλη παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα μεταφέρθηκε από το χωριό Στάνο της Αμφιλοχίας για να προφυλαχθεί από τους εικονομάχους ή ότι η ονομασία της προέρχεται από τις στάνες των κτηνοτρόφων που υπήρχαν σε αφθονία παλαιότερα και ότι η εικόνα της Παναγίας τους προστάτευε.

Ο Ναός έχει σχήμα σταυρικό με τρούλο ύψους 7 έως 8 μέτρων και χρονολογείται τον 15ο ή τον 16ο αιώνα.

Το τέμπλο του είναι μικρό, αλλά εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο.

Κυριακή: Ποταμός Αγραφιώτης και φαράγγι Φτέρης (ποταμοδιάσχιση)

🔸Θα επισκεφτούμε τις άγνωστες ομορφιές του Αγραφιώτη την τρύπα της Οσκλιανής και το φαράγγι της Φτέρης ή αλλιώς Απάτη για τους ντόπιους.

Η διαδρομή ξεκινάει από την σιδερένια γέφυρα Καρβασάρας στον ποταμό Αγραφιώτη. Δεν ακολουθούμαι κάποιο μονοπάτι. Κινούμαστε εντός και εκατέρωθεν του Αγραφιώτη και στη συνέχεια μέχρι το πέτρινο γεφύρι της Ανηφόρας. Από εκεί, ακολουθήσαμε το Φτερόρεμα(το οποίο για πολλά μέτρα κινείται υπόγεια και δε φαίνεται το νερό)μέχρι την Άπατη.
Το στενό είναι μαγευτικό... Το βαθύτερο σημείο είναι περίπου 1,60μ και γενικά είναι προσβάσιμο. Μετά θα διασχίσουμε τον ποταμό μέχρι την όμορφη Τρύπα της Οσκλιανής.

Εκεί πέφτουνε πηγές από τα γεμάτα βλάστηση τοιχώματα σχηματίζοντας νεροκουρτίνες και καταρράκτες

🔸TIPS: Ανάλογο εξοπλισμό, ρούχα και παπούτσια για κίνηση μέσα στο ποτάμι και σε ορισμένα σημεία κολύμπι σε μικρές λίμνες.


✅ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

1️⃣Φαράγγι Ασπρορέματος

Μήκος: 11 χιλ aller-retour

Χρόνος: 5 με 6 ώρες

Μονοπάτι 100%

2️⃣Φαράγγι Αγραφιώτη

Μήκος: 12 χιλ Διάσχιση

Χρόνος: 5 με 6 ώρες

Εναλλαγές μονοπατιού και κυρίως ποταμοδιάσχιση


✅ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

  • Δοχείο για νερό
   • Sleeping Bag(προαιρετικά)
   • Ορειβατική τσάντα πλάτης που να ταιριάζει στο σωματότυπό σας και να έχει τον σωστό όγκο
   • Αδιάβροχο σακίδιο πλατης για την ποταμοδιάσχιση
   • Κατάλληλα ορειβατικά παπούτσια για τη διαδρομή, το υψόμετρο και τον καιρό
   • Χοντρές κάλτσες
   • Αντιανεμικό, αδιάβροχο
   • Καπέλο
   • Παντελόνι ή σορτς ορειβασίας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες
   • Μπλουζάκι το οποίο θα αποβάλει τον ιδρώτα είτε κοντομάνικο, είτε μακρυμάνικο
   • Έξτρα μπλούζα και παντελόνι σε περίπτωση βροχής και εφίδρωση
   • Κατάλληλα ρούχα και παπούτσια για την ποταμοδιάσχιση
   • Ατομικό φαρμακείο

 

✅ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑΣ:

 • Φαρμακείο
  • Πιστοποίηση Wildness first aid
  • Πιστοποίηση ΚΑΡ.ΠΑ-BLS-AED
  • Τελευταίας τεχνολογίας Gps + Glonas
  • Σωστούς ηλεκτρονικούς χάρτες
  • Ενδοεπικοινωνία

 

☑️Πούλμαν δεν θα υπάρχει σε αυτήν την δράση μας και θα κινηθούμε με τα δικά μας οχήματα.

☑️Σε κάθε όχημα αναλογούν 3 με 4 άτομα όπου μοιραζόνται τα έξοδα.
☑️Δηλώστε στην φόρμα συμμετοχής αν χρειάζεστε θέση σε αυτοκίνητο ή αν διαθέτετε θέση σε αυτό.
Κινούμαστε εύκολα και γρήγορα.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

🔸85€/άτομο σε πέτρινο σπίτι κοινόβιας διαρρύθμισης σε διπλά κρεβάτια.
🔸125€/άτομο σε πέτρινο σπίτι κοινόβιας διαρρύθμισης σε διπλό κρεβάτι για αποκλειστική (μονή) χρήση.
🔸145€/άτομο σε δίκλινο δωμάτιο άλλου καταλύματος, για δίκλινη χρήση.
🔸195€/άτομο σε δίκλινο δωμάτιο άλλου καταλύματος, για μονόκλινη χρήση.

 

💯ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

🔸Αναγνώριση, σχεδιασμός και υλοποίηση της δράσης
🔸2 Πιστοποιημένοι συνοδοί/εμψυχωτές βουνού
🔸2 πεζοπορίες & μια επίσκεψη σε κοντινή Μονή
🔸Διαμονή 2 βράδια
🔸Ασφάλεια τουριστικού γραφείου.

 

💯ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

🔸Ότι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα
🔸Προαιρετική ασφάλεια ατυχήματος 10€
🔸Φαγητά, πρωϊνό & ποτά

 • Η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής είναι δεσμευτική ως πρός την συμμετοχή σας.
 • Διαθέσιμες θέσεις για την δραστηριότητα 15

Κατηγορία Β

Πεζοπορικές αναβάσεις από 6 έως 8 ωρών σε χαμηλά βουνά, με ή χωρίς χιόνι. Μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι με καλή όμως φυσική κατάσταση και ανάλογο εξοπλισμό.


Φόρμα Συμμετοχής
ΆτομαΗμερομηνίαΔιάρκεια
1519-21 / 07 / 243 ημέρες