✅ΟΝΟΜΑΣΙΑ:

🔸Στην αρχαιότητα λεγόταν Αροάνια Όρη με ψηλότερη κορυφή την “ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 2355”. Σύμφωνα με μια άποψη, το νεότερο όνομα «Χελμός» είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «χιονισμένο βουνό». Όπως όμως έχει επισημανθεί, η σλαβική λέξη хълм δε σημαίνει αυτό, αλλά «λόφος» και, δεδομένου ότι ο Χελμός είναι βουνό κι όχι λόφος, έχει υποστηριχτεί πως μπορεί η ονομασία να έχει αρβανίτικη προέλευση, από το helm, που σημαίνει «δηλητήριο». Συνεπώς ο Χελμός είναι το «δηλητηριώδες βουνό». Ο χαρακτηρισμός αυτός πιθανόν αποδόθηκε στο βουνό επειδή από αυτό πήγαζε η Στύγα, το νερό της οποίας σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ήταν δηλητηριώδες.

✅ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ:

🔸Από το όρος αυτό σύμφωνα με την μυθολογία πήγαζε η Στύγα ένα από τα τρία ποτάμια που κύλαγαν στα λιβάδια του Άδη. Θεοί και θνητοί έδιναν όρκο στα νερά της και η παραβίαση του όρκου αυτού από τους Θεούς ισοδυναμούσε με δέκα χρόνια λήθαργο όμοιο με το θάνατο. Στη Στύγα έλουσε η Νηρηίδα Θέτιδα το γιο της Αχιλλέα για να παραμείνει αθάνατος αφήνοντας τον με ένα μόνο τρωτό σημείο, την φτέρνα από όπου τον κράταγε.

✅ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ:

🔸Το Αστεροσκοπείο Χελμού ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και βρίσκεται στην Αχαΐα, στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του όρους Χελμός, τη Νεραϊδόραχη, σε υψόμετρο 2.340 μέτρων. Η τοποθεσία αυτή επιλέχθηκε γιατί είναι από τα σημεία της Ευρώπης με τη χαμηλότερη φωτορύπανση και το τηλεσκόπιο είναι συνήθως πάνω από τα σύννεφα

🔸Θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά τηλεσκόπια της Ευρώπης. Έχει διάμετρο 2,3 μέτρα και μεγάλη ακρίβεια στόχευσης και παρακολούθησης ουράνιων αντικειμένων. Με χρηματοδότηση των πανεπιστημίων της Πάτρας και του Μάντσεστερ, καθώς και του Ευγενιδείου Ιδρύματος, έχουν τοποθετηθεί στο τηλεσκόπιο κάμερες και ειδικά επιστημονικά όργανα. Έχει πάρει το όνομά του από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, αστρονόμο της αρχαιότητας, (ο οποίος πρώτος διατύπωσε ότι το κέντρο του τότε γνωστού 'σύμπαντος', ήταν ο ήλιος και όχι η Γη, κατά την τότε επικρατούσα άποψη). Το τηλεσκόπιο ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Το τηλεσκόπιο υπολειτουργεί, καθώς δεν παρασχέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια από το ελληνικό κράτος για την υποστήριξή του με τεχνικό προσωπικό.

✅ΔΙΑΔΡΟΜΗ:

🔸Αφού περάσουμε και το πάνω σαλέ ανεβαίνουμε το χαρακτηριστικό λούκι-πίστα δίπλα στη πλαγιά της Νεραιδόραχης. Στο πάνω μέρος του λουκιού βλέπουμε το (κλειστό) καταφύγιο που βρίσκεται στη θέση Πουλιού Βρύση. Δεν ανεβαίνουμε στο καταφύγιο αλλά συνεχίζουμε τη πορεία στη πίστα και μετά δεξιά από αυτή μέχρι το διάσελο της Νεραιδόραχης όπου συναντάμε χωματόδρομο. Κινούμενοι πάνω στη ράχη προς τα αριστερά (ΒΑ) συναντάμε διαδοχικά το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, τον τερματισμό του λίφτ του χιονοδρομικού και τέλος την κορυφή της Νεραιδόραχης (2338 μ.)

🔸Επιστρέφουμε στο χωματόδρομο και τον ακολουθούμε έως τις στάνες στη θέση Επάνω Λιθάρι . Από τις στάνες έχουμε οπτική επαφή με τη Ψηλή Κορφή (2355 μ.) στην οποία φτάνουμε κινούμενοι περιφερειακά του Επάνω Κάμπου.

🔸Επιστρέφουμε στο διάσελο κάτω από τη κορυφή και κατηφορίζουμε στο οροπέδιο του Επάνω Κάμπου και από εκεί στη Μαυρολίμνη, τη μοναδική αλπική λίμνη της Πελοποννήσου που είναι παγετωνικής προέλευσης. Από τη Μαυρολίμνη κατηφορίζουμε στα Ύδατα της Στυγός όπου συναντούμε το μονοπάτι που έρχεται από Περιστέρα. Επιστροφή απο το ίδιο μονοπάτι

🔸Η πεζοπορία αυτή απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και απευθύνεται σε όσους αγαπούν την άγρια ορεινή φύση!


Φόρμα συμμετοχής

🧢 Outdoor Animator

Γιάννης Αλεξόπουλος

🔸Πιστοποιημένος Συνοδός-Εμψυχωτής Τ.Υ.Δ.Α. 🔸Μέλος του Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Σ.Ε.Τ.Ε και στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργοδοτών Τ.Υ.Δ.Α., EC-OE. 🔸Πιστοποιημένες Γνώσεις ΚΑΡ.ΠΑ-BLS-AED 🔸Μέλος της Ε.ΠΟ.ΜΕ.Α (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αλεποχωρίου). 🔸Πιστοποιημένος Ειδικός Φρουρός 🔸Αθλητής Ultra Ορεινού Τρεξίματος

✅ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σημείο συνάντηση είναι στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και ώρα 09:30 το πρωϊ.

 


✅ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Μήκος: 16 km

χρόνος: 5 με 6 ώρες

Ελάχιστο υψόμετρο: 1698 m

Μέγιστο υψόμετρο: 2355 m

Συνολική ανάβαση: 850 m

Συνολική κατάβαση: 850 m

 


✅ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

🔸Μια ορεινή πεζοπορία εκτός από καλή διάθεση προϋποθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό:

 • Νερό
 • Ορειβατική τσάντα πλάτης που να ταιριάζει στο σωματότυπό σας και να έχει τον σωστό όγκο
 • Κατάλληλα ορειβατικά παπούτσια για τη διαδρομή, το υψόμετρο και τον καιρό
 • Χοντρές κάλτσες
 • Αντιανεμικό, αδιάβροχο
 • Καπέλο ή σκούφο
 • Παντελόνι ή σορτς ορειβασίας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες
 • Μπλουζάκι το οποίο θα αποβάλει τον ιδρώτα είτε κοντομάνικο, είτε μακρυμάνικο
 • Έξτρα μπλούζα και παντελόνι σε περίπτωση βροχής και εφίδρωση
 • Γάντια
 • Ατομικό φαρμακείο

 

✅ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑΣ:

 • Φαρμακείo
 • Πιστοποιημένες Γνώσεις ΚΑΡ.ΠΑ-BLS-AED
 • Τελευταίας τεχνολογίας Gps + Glonas
 • Σωστούς ηλεκτρονικούς χάρτες
 • Ενδοεπικοινωνία

 

🔸θα ύπάρχει Πούλμαν μόνο αν συμπληρωθούν οι απατούμενες θέσεις αλλιώς θα κινηθούμε με τα δικά μας οχήματα.
(Τα σημεία όπου θα περάσει το πούλμαν θα σας σταλεί με email μετά την συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής)
▪️Δηλώστε στην φόρμα συμμετοχής αν έρθετε με το δικό σας όχημα ή με το πούλμαν.

🔸Το κόστος συμμετοχής στην εκδρομή είναι 40 ευρώ άνα άτομο με την χρήση luxuru MiniVan ή 20 ευρώ με δικό σας όχημα και περιλαμβάνει:

✅ Αναγνώριση, σχεδιασμός και υλοποίηση της δράσης

✅2 έμπειρους συνοδούς/εμψυχωτές

✅Ξύλινα αναμνηστικά

 

 • Η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής είναι δεσμευτική ως πρός την συμμετοχή σας.
 • Διαθέσιμες θέσεις για την δραστηριότητα 20

Πότε

22/10

Απόσταση

14 χλμ.

Θετ. Υψομετρική

850

Ημέρες

1

Κατηγορία Β

Πεζοπορικές αναβάσεις από 6 έως 8 ωρών σε χαμηλά βουνά, με ή χωρίς χιόνι. Μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι με καλή όμως φυσική κατάσταση και ανάλογο εξοπλισμό.


Φόρμα Συμμετοχής
ΆτομαΗμερομηνίαΔιάρκεια
2022 / 10 / 20231 ημέρες