🔸Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτά τα βουνά! Ένας τόπος αυθεντικός, ακατέργαστος και επιβλητικός, άγνωστος στο ευρύ κοινό. Ατελείωτες κορυφογραμμές, αλπικά λιβάδια, βαθιές χαράδρες, εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, καταπράσινα δάση, φαράγγια και ποτάμια με κρυστάλλινα νερά συνθέτουν ένα οικολογικό παράδεισο στην καρδιά της πατρίδας μας.

🔸Πρόσφατη έρευνα της UNESCO κατέταξε τα Άγραφα μέσα στις πέντε πιο καθαρές περιοχές του πλανήτη σε καθαρότητα φυσικού περιβάλλοντος. Μια περιοχή που διαθέτει τα καθαρότερα νερά σε όλη την Ευρώπη και τον δεύτερο πιο καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα!

🔸Η ονομασία Άγραφα επικράτησε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς λόγω του ορεινού και δύσβατου εδάφους, οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να γράψουν τους κατοίκους της περιοχής αυτής στους φορολογικούς τους καταλόγους, με αποτέλεσμα να παραμείνουν άγραφοι. Πάνω στα άγρια αυτά βουνά έχουν γραφτεί ορισμένες από τις πιο ηρωικές σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Εδώ έδρασαν θρυλικές μορφές της κλεφτουριάς κατά τον 18ο και 19ο αιώνα όπως ο Κατσαντώνης, ο Μπουκουβάλας και ο Καραϊσκάκης, αγωνιστές της εθνικής αντίστασης πολέμησαν τους Ναζί στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και έλαβαν χώρα ηρωικές στιγμές κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου

🔸H απομόνωση της περιοχής, τα μεγάλα υψόμετρα, τα πυκνά δάση, οι χαράδρες και τα ποτάμια έχουν συμβάλει στη διατήρηση μιας πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας.

✅Επινιανά – Ασπρόρεμα

🔸Το καλύτερο και πιο ενδιαφέρον μονοπάτι στην περιοχή των Αγράφων Ευρυτανίας. Η σήμανσή του αρχίζει λίγο πριν το χωριό Επινιανά των Αγράφων, από τα δεξιά του δρόμου με βόρεια κατεύθυνση στην αρχή και βορειοδυτική στη συνέχεια. Το μονοπάτι έδινε πρόσβαση στους κατοίκους του συνοικισμού Ασπρορέματος, προς το χωριό Επινιανά όπου και υπαγόταν διοικητικά.

🔸Η πινακίδα λίγο πριν την είσοδο στα Επινιανά δείχνει την κατεύθυνση του μονοπατιού που αποτέλεσε για χρόνια την μοναδική οδό επικοινωνίας του οικισμού με το χωριό. Άλλοτε πέτρινο και άλλοτε χωμάτινο, το μονοπάτι πότε ανηφορίζει και πότε κατηφορίζει μέσα σε πυκνή συνήθως βλάστηση που μας προφυλάσσει από τη ζέστη της ημέρας.

✅Μονοπάτι

🔸Μπαίνουμε στο μονοπάτι και μετά από 45’συναντάμε ρέμα που σχηματίζει όμορφο καταρράκτη ύψους τριών περίπου μέτρων. Άφοβα πίνουμε από το νερό του, καθαρό και δροσερό. Μετά από  20΄ανηφορικής πορείας το φαράγγι στενεύει και βαθαίνει εντυπωσιακά. Γύρω μας υψώνονται κάθετα, απροσπέλαστα τα ασβεστολιθικά τοιχώματά του. Ένα θέαμα απαράμιλλης ομορφιάς που συμπληρώνει το πέτρινο μονοπάτι, έργο του ανθρώπου που ολοκληρώνει αυτό της φύσης. Είναι ένα κομμάτι που σκάφτηκε κυριολεκτικά στο βράχο το 1953 – 1954 από τη ΜΟΜΑ με τη βοήθεια των ανθρώπων του Ασπρορέματος, των Ζαρκαδέων, των Ζιωγαίων, των Αβραμπέων. Οι άνθρωποι αυτοί, κρεμασμένοι με σκοινιά μέτρα πολλά πάνω από την κοίτη του ρέματος έκτισαν πέτρα την πέτρα τα τοιχώματα που πάνω τους πάτησε το μονοπάτι, έσκαψαν το βράχο βάζοντας τα φουρνέλα για τους εκβραχισμούς.

🔸Είκοσι λεπτά διαρκεί η πορεία σ’ αυτό το επιβλητικό κομμάτι και στη συνέχεια σε 10’ κατεβαίνουμε στο Σκυλόρεμα, τον κυριότερο τροφοδότη του Ασπρορέματος.

🔸Διασχίζουμε το Ασπρόρεμα και ακολουθώντας πρόχειρα σωρευμένες πέτρες (κούκοι) και πλαστικές κορδέλες περνάμε από μεγάλη σάρα για να φτάσουμε σε 20’ σε ξέφωτο και από εκεί να κατηφορίσουμε σε δάσος με αρκουδοπούρναρα. Τεράστια δέντρα αιωνόβια, αμιγές δάσος που όμοιό του δεν ξαναείδαμε. Βρίσκουμε πάλι αριστερά το ρέμα που περνά από στένωμα του φαραγγιού. Είμαστε στη δεξιά του όχθη σε 15’ και από εκεί ανηφορίζουμε για 10’ σε γυμνά πρανή μέχρι το τελευταίο ξάγναντο και το πέτρινο προσκυνητάρι. Από εδώ ξεχωρίζουμε το μοναδικό σπίτι του οικισμού και πίσω του τις εντυπωσιακές κορφές του Ντελιδιμιού.

🔸Κατηφορίζουμε για 15’ μέχρι την κοίτη του ρέματος. Από εδώ συνεχίζει μια μεγάλη ανηφόρα πάνω σε χαλιάδες. Χρειάζονται 25’ μέχρι τα ερείπια του οικισμού

🔸Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου μονοπατιού που το καθιστά μοναδικό στην περιοχή των Αγράφων, είναι κατά την άποψή μου το πραγματικά ανέγγιχτο φυσικό περιβάλλον και η φοβερή ποικιλία των ειδών που το αποτελούν.

 

✅ΚΟΡΥΦΙ ΝΤΕΛΙΔΗΜΙ 2163

🔸Η διαδρομή δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες αλλά απαιτεί καλή φυσική κατάσταση καθώς θα καλυφθούν πάνω από χίλια μέτρα υψομετρικής διαφοράς.

🔸Αρχικά ξεκινάμε από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Ασπρορέματος στα 1000μ. υψόμετρο και κινούμαστε σε χωματόδρομο για 2 χιλιόμετρα. Έπειτα συνεχίζουμε σε έντονη κλίση φτάνοντας στον οικισμό Άνω Σφρι. Η κλίση συνεχίζει μέχρι τα 1600 όπου θα βγούμε σε ομαλή ράχη. Λίγο πιο μετά υπάρχει στρούγγα στα 1800μ. με μοναδική θέα προς το νότο και τις κορυφές Σούφλες και Σαλαγιάννη. Κατόπιν θα πεζοπορήσουμε σε μία εντυπωσιακή τραβέρσα που θα μας βγάλει σε διάσελο ανάμεσα στις κορυφές Σαλαγιάννη και Ντελιδήμι. Από εκεί έχουμε πλέον θέα και προς το βορρά (Χατζή, Τζουμέρκα, Κακαρδίτσα, Ασπροπόταμο και Θεσσαλικά Άγραφα) και μένει μία τελικά ανηφόρα για να πατήσουμε στην κορυφή στα 2163μ υψόμετρο. Η θέα από την κορυφή μοναδική στη νότια Πίνδο και τα Ευρυτανικά βουνά.


Φόρμα συμμετοχής

🧢 Outdoor Animator

Γιάννης Αλεξόπουλος

🔸Πιστοποιημένος Συνοδός-Εμψυχωτής Τ.Υ.Δ.Α. 🔸Μέλος του Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Σ.Ε.Τ.Ε και στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργοδοτών Τ.Υ.Δ.Α., EC-OE. 🔸Πιστοποιημένες Γνώσεις ΚΑΡ.ΠΑ-BLS-AED 🔸Μέλος της Ε.ΠΟ.ΜΕ.Α (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αλεποχωρίου). 🔸Πιστοποιημένος Ειδικός Φρουρός 🔸Αθλητής Ultra Ορεινού Τρεξίματος

✅ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ:

Σάββατο πρωί ξεκινάμε με τα αυτοκίνητά μας και το ραντεβού είναι έξω από το χωριό Επινιανά Ευρυτανίας στις 12:00 το μεσημέρι.

Σημείο συνάντησης

ΣΑΒΒΑΤΟ - ΜΕΡΑ 1η

 • Φτάνουμε Επινιανά και ετοιμάζουμε τα πράγματά μας.
 • Ξεκινάμε την πεζοπορία μας για τον εγκαταλελειμμένο συνοικισμό Ασπρορέματος.
 • Στήνουμε της σκηνές μας και διαμονή.

Πεζοπορικά Χιλιόμετρα: 11

Υψομετρική διαφορά: +800

Ώρες πεζοπορίας: 5 με 6 ώρες

 

ΚΥΡΙΑΚΗ - ΜΕΡΑ 2η

 • Ξυπνάμε, παίρνουμε πρωινό και ετοιμαζόμαστε για κορυφή Ντελιμήδι στα 2163 υψόμετρο.
 • Επιστροφή στην βάση μας για ηρεμία, ξεκούραση και φαγητό.

Πεζοπορικά Χιλιόμετρα: 10

Υψομετρική διαφορά: +1000

Ώρες πεζοπορίας: 7 με 8 ώρες

 

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΜΕΡΑ 3η

 • Ξυπνάμε, παίρνουμε πρωϊνό και χαλαρώνουμε.
 • Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι προς Επινιανά.

Πεζοπορικά Χιλιόμετρα: 11

Υψομετρική διαφορά: +600

Ώρες πεζοπορίας: 5 ώρες✅ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:

Μια ορεινή πεζοπορία εκτός από καλή διάθεση προϋποθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό:

 • Νερό
 • Ορειβατική τσάντα πλάτης που να ταιριάζει στο σωματότυπό σας και να έχει τον σωστό όγκο
 • Κατάλληλα ορειβατικά παπούτσια για τη διαδρομή, το υψόμετρο και τον καιρό
 • Χοντρές κάλτσες
 • Αντιανεμικό, αδιάβροχο
 • Καπέλο ή σκούφο
 • Παντελόνι ή σορτς ορειβασίας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες
 • Μπλουζάκι το οποίο θα αποβάλει τον ιδρώτα είτε κοντομάνικο, είτε μακρυμάνικο
 • Έξτρα μπλούζα και παντελόνι σε περίπτωση βροχής και εφίδρωση
 • Γάντια
 • Ατομικό φαρμακείο

 

✅ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΑΣ:

 • Φαρμακείo
 • Πιστοποιημένες Γνώσεις ΚΑΡ.ΠΑ-BLS-AED
 • Τελευταίας τεχνολογίας Gps + Glonas
 • Σωστούς χάρτες
 • Ενδοεπικοινωνία

 

Πούλμαν δεν θα υπάρχει σε αυτήν την δράση μας και θα κινηθούμε με τα δικά μας οχήματα.

 • Σε κάθε όχημα αναλογούν 4 άτομα όπου μοιραζόνται τα έξοδα.
 • δηλώστε στην φόρμα συμμετοχής αν χρειάζεστε θέση σε αυτοκίνητο ή αν διαθέτετε θέση σε αυτό.
 • Κινούμαστε εύκολα και γρήγορα.

 

Το κόστος συμμετοχής στην εκδρομή είναι 45 ευρώ άνα άτομο και περιλαμβάνει:

✅ Αναγνώριση,σχεδιασμός και υλοποίηση της δράσης

✅2 έμπειρους συνοδούς/εμψυχωτές

✅Ξύλινα αναμνηστικά

 

 • Η συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής είναι δεσμευτική ως πρός την συμμετοχή σας.
 • Διαθέσιμες θέσεις για την δραστηριότητα 25

 

Κατηγορία Β

Πεζοπορικές αναβάσεις από 6 έως 8 ωρών σε χαμηλά βουνά, με ή χωρίς χιόνι. Μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι με καλή όμως φυσική κατάσταση και ανάλογο εξοπλισμό.


Φόρμα Συμμετοχής
ΗμερομηνίαΔιάρκεια
12-13-14 / 08 / 20233 ημέρες